"פריצת דיסק" (InterVertebral Disk Disease) אצל כלבים הינה מחלה נפוצה יחסית המאופיינת בחלץ על חוט השדרה. לחץ זה יכול להיות פתאומי (אקוטי) או כרוני (תהלך ממושך). הלחץ המתואר, מגיע מה"דיסק הבין חולייתי". פריצת דיסק יכולה להופיע בכל מקום לאורך עמוד השדרה – מהצוואר ועד לאגן.
כיצד עמוד השדרה בנוי ומהו הדיסק הבין חולייתי?
עמוד השדרה מורכב משרשרת חוליות המתחילות מבסיס הגולגולת ומסתיימות בזנב. בתוך החוליות נמצאת תעלה בה עובר חוט השדרה. חוט השדרה מורכב מעצבים שתפקידם הוא לקשר ולהעביר מסרים בין המוח לחלקי הגוף השונים.
בין כל שתי חוליות קיים דיסק.
הדיסק, קרוי בשם זה בשל צורתו העגולה, מורכב מטבעת פיברוטית המהווה את חלקו החיצוני (ההיקפי) של הדיסק והיא בנויה מסחוס סיבי אשר תפקידו ליצור יציבות בין החוליות. חלקו הפנימי של הדיסק (הגרעין) בנוי מחומר סחוסי ג'לטיני אלסטי אשר משנה את צורתו בהתאם לכיוון תנועת עמוד השדרה.
תפקידו של הדיסק הוא לאפשר תנועה וגמישות ולשמש כבולם זעזועים
מהי פריצת דיסק בכלבים?
במקרים מסוימים, גרעין הדיסק עובר תהליך של התנוונות והסתיידות המוביל לירידה ביכולתו לבלום זעזועים. הגרעין הנוקשה יוצר לחץ על הטבעת הפיברוטית, אשר עלול להוביל עם הזמן לקריעתה. פריצת דיסק אצל כלבים מתרחשת כאשר דרך הטבעת הקרועה, גרעין הדיסק פורץ החוצה ומוביל לפגיעה מקומית בחוט השדרה ולעיתים לסימנים עצביים.
כשהדיסק פורץ ולוחץ על חוט השדרה, העצבים לא יכולים לשדר ולהעביר אותות לאיברי היעד השונים (גפיים, שלפוחית שתן וכדומה). הנזק הנגרם כתוצאה מפריצת דיסק בכלבים תלוי בהיקף ובחומרת הפגיעה בעצבים העוברים בעמוד השדרה בסמוך לדיסק שנפרץ.
תסמינים לפריצת דיסק אצל כלבים
התסמינים הנראים אצל כלבים הסובלים מפריצת דיסק הם רבים ומגוונים ויכולים לנוע מכאב בלבד ועד לשיתוק מוחלט של הגפיים ו/או האיברים הסמוכים לאזור שנפגע. גזעים מסוימים נמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר לפריצת דיסק בשל מבנה גופם – עצמות קצרות או גב מאורך – כמו כלבי תחש, באסטהאונד ופקינז.
פריצת דיסק אצל כלבים נוטה להופיע לרוב בגיל הביניים וללא כל חשיבות למין הכלב.
באופן כללי ניתן לחלק פריצת דיסק בכלבים לשני סוגים, כאשר בפריצת דיסק מהסוג השני התסמינים לרוב יהיו קלים יותר.
אילו סימנים נראה אצל כלבים הסובלים מפריצת דיסק?
- כאב, לרוב מופיע באופן פתאומי.
- חוסר רצון לנוע.
- קושי בעליית מדרגות וקושי לקפוץ.
- חוסר יציבות בהליכה.
- שרירים תפוסים באזור הגב או הצוואר
- שיתוק מלא או חלקי של רגל אחת או יותר.
- חוסר יכולת לשלוט בצרכים.
- אובדן תחושה "כאב עמוק".
סיבות לפריצת דיסק אצל כלבים
בפריצת דיסק מסוג הראשון, נפוצה יותר בגזעים הקטנים, הטבעת הפיברוטית עוברת הסתיידות ומתחילה להיקרע, דבר המאפשר לדיסק לפרוץ. המופע במקרים אלו הוא לרוב אקוטי וספונטני. כל קפיצה או נחיתה יכולה לגרום לדיסק אחת או יותר לפרוץ ולהוביל לפריצת דיסק בכלבים.
בפריצת דיסק אצל כלבים מהסוג השני, נפוצה יותר בכלבים מבוגרים, מגזע גדול. לרוב זהו תהליך כרוני ממושך והסימנים הקליניים מתפתחים לאורך זמן. הטבעת הפיבורוטית עוברת הסתיידות או קרע חלקי. לרוב בפריצה מסוג זה אין פריצת דיסק מלאה אצל כלבים, אלא בלט דיסק היוצר לחץ על חוט השדרה.
אבחון
אבחון פריצת דיסק אצל כלבים ייעשה על ידי ווטרינר מומחה (נוירולוג) אשר תחילה יבצע בדיקה פיזיקאלית מקיפה להערכת תפקוד המערכת העצבית ולהערכת חומרת הנזק לחוט השדרה. בהתאם לממצאים לעיתים יבוצעו בדיקות נוספות הכוללות הדמיות שונות. צילום רנטגן עשוי להראות שינויים מבניים בעמוד השדרה אך אינו יכול להראות את חוט השדרה ועל מנת לקבל מידע מדויק ואיתור מיקום פריצת הדיסק יש לבצע הדמיה מתקדמת (CT, MRI או מיליוגרפיה)
במקרים אלו הזמן משחק תפקיד קריטי. השתהות באבחנה בפריצת דיסק אצל כלבים ובמתן טיפול עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לחוט השדרה. כל השתהות עלולה, במצבים מסוימים, לגרום לנזק בלתי הפיך לחוט השדרה.
טיפול
בהתאם לממצאים ולמצב הקליני, ייקבע הטיפול המתאים. לרוב, כלבים המראים כאבים בלבד אך אין חוסרים נוירולוגים, יטופלו במנוחה מוחלטת ומשככי כאבים לתקופה ממושכת, בעוד שכלבים הסובלים משיתוק, אובדן תחושה או מראים הידרדרות מהירה במצבם יופנו לניתוח להסרת לחץ מחוט השדרה ולהקל על פריצת הדיסק. .,
טיפול שמרני (לא ניתוחי)
טיפול זה מומלץ רק עבור כלבים המראים סימנים קלים של חוסר נוחות וללא חוסרים נוירולוגים.
טיפול שמרני כולל מנוחה ופעילות מוגבלת ביותר למשך כ 6 שבועות על מנת לאפשר לחוט הדרה להחלים וטיפול תרופתי במשככי כאבים.
טיפול פיזיותרפי מומלץ ביותר לחיזוק השרירים ולמנוע ניוון הנובע מחוסר תנועה ו/או תחושה. כמו כן, דיקור במקרים אלו יכול להועיל ולעזור לזרז את תהליך ההחלמה. טיפולים מסוג אלה יבוצעו אך ורק באישור הווטרינר המומחה ולאחר שהתקבל אבחון מדויק.
במידה ומצבו של הכלב מחמיר במהלך תקופה זו – ניתוח הוא הכרחי.
טיפול כירורגי
טיפול זה כולל כניסה לתעלת חוט השדרה והסרת הלחץ. הדמיות מתקדמות (NRI CT או מיליוגרפיה) יבוצעו טרם הניתוח על מנת לאתר במדויק את האיזור הפגוע.
בניתוח למעשה יוצרים "חלון" בחוליה על מנת לאפשר גישה לחוט השדרה. חומר הדיסק מסביב לחוט השדרה ובסיסי העצבים מוסר .
שיקום
שיקום הוא חלק חשוב ואינטגרלי עבור המחלימים מפריצת דיסק אצל כלבים, בין אם הטיפול הוא שמרני או כירורגי. השילוב של טכניקות ידניות (פיזיותרפיה, מסאז'), לייזר, דיקור, תרגילים שונים והידרותרפיה, הוכחו כמסייעים בתהליך ההחלמה.
הטיפול בלייזר רך מסייע בהחלמה של רקמות ברמה התאית. הידרותרפיה מאפשרת למטופל לשאת משקל ולעודד תנועתיות. עבור כלבים רבים זוהי גם פעילות מהנה גם מהבחינה המנטלית – אשר לא ניתן להתעלם ממנה בתהליך ההחלמה.
לסיכום, פריצת דיסק אצל כלבים הינה מחלה בעלת השלכות אפשריות חמורות והיא נחשבת לחירום רפואי. יש לפנות לייעוץ וטרינרי מיידי אם כלבכם מראה את אחד התסמינים המפורטים לעיל.